Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Разпродажбите в техологичния сектор не подминаха и азиатските пазари

Индексите в континентален Китай обаче отбелязаха ръстове към края на търговската сесия

Разпродажбите в техологичния сектор не подминаха и азиатските пазари

Снимка: Bloomberg

Повечето пазари в Aзиатско-Tихоокеанския регион затвориха на червена територия, след като бяха подложени на натиск във вторник след разпродажби на технологични акции, които натежаха и върху основните американски индекси вчера, съобщи CNBC.

Акциите в Тайван поведоха до спад в целия регион, като бенчмаркът Taiex завърши търговската сесия с 3,79% надолу.
Японските акции също регистрираха загуби, като Nikkei 225 заличи 3,08%, докато Topix се понижи с 2,37%. Южнокорейският Kospi завърши със спад от 1,23%.

В Австралия ASX 200 се понижи с 1,06% преди обявяването на бюджета на правителството във вторник вечерта.

Индексът Hang Seng в Хонконг изтри 2% в края на следобедната търговия, тъй като китайските технологични акции поевтиняха. Акциите на гиганта за доставка на храна Meituan се сринаха с около 6%, тъй като властите в Пекин продължиха да ограничават интернет фирмите, докато технологичният гигант Tencent спадна с 2,3%.

Пазарите в континентален Китай обаче отбелязаха някои ръстове към края на търговската сесия във вторник. Shanghai composite завърши с 0,4% нагоре, а Shenzhen composite нарасна с около 0,36% в края на сесията.

Китай заяви, че потребителските цени през април са скочили с 0,9% на годишна база, като остават под прогнозата за ръст от 1% от анализатори в анкета на Ройтерс. Индексът на цените на производител обаче е нараснал с 6,8%, надминавайки повишението от 6,5%, прогнозирано от анализаторите.

В допълнение към данните за инфлацията Китай публикува резултати от своето преброяване на населението веднъж на десетилетие, което показва, че средногодишното нарастване на населението на континента се забавя до 0,53% през последните 10 години - от 0,57% между 2000 и 2010 г.

Други страни от региона - Малайзия и Филипините, публикуваха данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие.

Икономиката на Малайзия се е свила с 0,5% през тримесечието от януари до март в сравнение с преди година, по-малко от очакваното свиване с 2% според анализатори в анкета на Ройтерс. Междувременно филипинската икономика е отбелязала спад от 4,2% на годишна база, по-силен от прогнозата за 3%.

На валутния пазар индексът на щатския долар се укрепи с 0,14% до 90,336 пункта спрямо кошница от валути в ранната азиатска търговия.

Основните азиатско-тихоокеански валути отслабнаха спрямо щатския долар във вторник. Японската йена се търгуваше на ниво от 108,89 за долар, докато корейският вон се търгуваше за 1 119,40 за долар.

Междувременно австралийският долар остана приблизително стабилен спрямо зелените пари на ниво 0,7827 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол поевтиняха с 0,89% до 64,34 долара за барел, докато световният бенчмарк Брент понижи цената си с 0,82% до 67,75 долара за барел.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Азия
Австралия подава жалба в СТО заради китайските мита върху износа на вино